TOP 12 din cele mai mortale virusuri de pe Pământ

Oamenii se luptă cu virusurile încă de pe vremea când specia noastră evoluase chiar în forma sa modernă.
Dar suntem departe de a câștiga lupta împotriva virușilor. În ultimele decenii, mai mulți viruși au sărit de la animale la oameni și au declanșat focare importante, care pretind mii de vieți. Tulpina virală care a determinat focarul de Ebola 2014-2016 în Africa de Vest ucide până la 90% din persoanele pe care le infectează, ceea ce îl face cel mai letal membru al familiei Ebola .

Există însă și alte virusuri care sunt la fel de mortali. Unele virusuri, inclusiv noul coronavirus care are în prezent focare pe tot globul, au rate de fatalitate mai mici, dar reprezintă totuși o amenințare serioasă pentru sănătatea publică, deoarece nu avem încă mijloace pentru a le combate.

Iata care sunt 12 din cei mai răi ucigași, pe baza probabilității ca o persoană să moară dacă este infectată cu unul dintre ei, numărul mare de oameni care au murit din cauza lor și care reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare:



Virusul Marburg

Virusul Marburg provoacă febră hemoragică la om și primate non-umane.
Oamenii de știință au identificat virusul Marburg în 1967, când au apărut mici focare în rândul lucrătorilor de laborator din Germania, care au fost expuse la maimuțele infectate importate din Uganda. Virusul Marburg este similar cu Ebola, deoarece ambele pot provoca febră hemoragică, ceea ce înseamnă că persoanele infectate dezvoltă febră ridicată și sângerare pe tot corpul care poate duce la șoc, insuficiență de organ și moarte.

Rata mortalității în primul focar a fost de 25%, dar a fost mai mare de 80% în focarul din 1998-2000 în Republica Democrată Congo, precum și în focarul din 2005 în Angola, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) .

Virus Ebola
Primele focare Ebola cunoscute la oameni au lovit simultan în Republica Sudan și Republica Democratică Congo în 1976. Ebola este răspândit prin contactul cu sângele sau alte fluide corporale sau țesuturile de la persoane sau animale infectate. Tulpinile cunoscute variază dramatic în moartea lor, a spus Elke Muhlberger, un expert în virusul Ebola și profesor asociat de microbiologie la Universitatea Boston, pentru Live Science.
O tulpină, Ebola Reston, nici măcar nu îi îmbolnăvește pe oameni. Dar pentru tulpina Bundibugyo, rata mortalității este de până la 50%, iar până la 71% pentru tulpina din Sudan, potrivit OMS.

Focarul în curs de desfășurare în Africa de Vest a început la începutul anului 2014 și este cel mai mare și mai complex focar al bolii până în prezent, potrivit OMS.



Turbare

Deși vaccinurile antirabice pentru animale de companie, care au fost introduse în anii 1920, au contribuit la faptul că boala este extrem de rară în lumea dezvoltată, această afecțiune rămâne o problemă serioasă în India și în anumite părți din Africa.
„Distruge creierul, este o boală cu adevărat proastă”, a spus Muhlberger. „Avem un vaccin împotriva rabiei și avem anticorpi care funcționează împotriva rabiei, așa că, dacă cineva este mușcat de un animal raid , putem trata această persoană”, a spus ea.

Cu toate acestea, ea a spus, „dacă nu primiți tratament, există 100% posibilitatea de a muri”.




HIV

În lumea modernă, cel mai mortal virus dintre toate poate fi HIV. „Este încă cel mai mare criminal”, a spus dr. Amesh Adalja, medic cu boli infecțioase și purtător de cuvânt al Societății de Boli Infecțioase din America.

Se estimează că 32 de milioane de oameni au murit de la HIV de când boala a fost recunoscută pentru prima dată la începutul anilor '80. „Boala infecțioasă care are cel mai mare efect asupra omenirii în acest moment este HIV”, a spus Adalja.

Puternice medicamente antivirale au făcut posibil ca oamenii să trăiască ani de zile cu HIV . Dar boala continuă să devasteze multe țări cu venituri mici și mijlocii, unde apar 95% din noile infecții cu HIV. Aproape 1 din 25 de adulți din regiunea africană a OMS este HIV-pozitivă, reprezentând mai mult de două treimi din persoanele care trăiesc cu HIV în întreaga lume.




Variola

În 1980, Adunarea Mondială a Sănătății a declarat lumea liberă de variolă . Dar înainte de asta, oamenii s-au luptat cu variola timp de mii de ani, iar boala a ucis aproximativ 1 din 3 dintre cei infectați. A lăsat supraviețuitorii cu cicatrici profunde, permanente și, adesea, orbire.

Ratele mortalității au fost mult mai mari la populațiile din afara Europei, unde oamenii au avut prea puțin contact cu virusul înainte ca vizitatorii să-l aducă în regiunile lor. De exemplu, istoricii estimează că 90% din populația autohtonă din America a murit din cauza variolei introduse de exploratorii europeni. Numai în secolul XX, variola a ucis 300 de milioane de oameni.

„A fost ceva care a avut o povară imensă pe planetă, nu doar moartea, ci și orbirea, iar asta a stimulat campania de eradicare de pe Pământ”, a spus Adalja.



Hantavirus

Acest virus a provocat un focar în noiembrie 1993, în regiunea Four Corners din SUA.
Sindromul pulmonar Hantavirus (HPS) a câștigat o atenție largă în SUA în 1993, când un tânăr Navajo, sănătos și logodnicul său, care locuia în zona Four Corners din Statele Unite, a murit în câteva zile de la apariția respirației. Câteva luni mai târziu, autoritățile medicale au izolat hantavirus de la un șoarece de cerb care locuia în casa unuia dintre persoanele infectate. Peste 600 de persoane din SUA au contractat HPS, iar 36% au murit din cauza bolii, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor.

Virusul nu se transmite de la o persoană la alta, mai degrabă, oamenii contractează boala de la expunerea la excrementele șoarecilor infectați .

Anterior, un alt hantavirus a provocat un focar la începutul anilor '50, în timpul Războiului din Coreea, potrivit unui document din 2010 din revista Clinical Microbiology Reviews. Peste 3.000 de trupe s-au infectat, iar aproximativ 12% dintre ei au murit.

În timp ce virusul era nou pentru medicina occidentală, când a fost descoperit în SUA, cercetătorii au realizat mai târziu că tradițiile medicale Navajo descriu o boală similară și au legat boala de șoareci.



Gripă

În 2009, acest virus (denumit apoi gripa porcină) a provocat o pandemie și se crede că a ucis 200,00 oameni în întreaga lume.
În timpul unui sezon tipic de gripă, până la 500.000 de oameni din întreaga lume vor muri din cauza bolii , potrivit OMS. Dar, ocazional, când apare o nouă tulpină de gripă, rezultă o pandemie cu o răspândire mai rapidă a bolii și, deseori, rate mai mari de mortalitate.

Cea mai mortală pandemie de gripă, numită uneori gripa spaniolă, a început în 1918 și a îmbolnăvit până la 40% din populația lumii, ucigând aproximativ 50 de milioane de oameni.

„Cred că este posibil să apară din nou ceva precum focarul de gripă din 1918”, a spus Muhlberger. „Dacă o nouă tulpină de gripă și-a găsit drumul în populația umană și ar putea fi transmisă ușor între oameni și ar provoca boli grave, am avea o mare problemă”.




Dengue

Virusurile dengue sunt transmise oamenilor prin mușcatura unui țânțar infectat.
Virusul Dengue a apărut pentru prima dată în anii ’50 în Filipine și Thailanda și de atunci s-a răspândit în toate regiunile tropicale și subtropicale ale globului. Până la 40% din populația lumii trăiește acum în zone în care dengue este endemică , iar boala - cu țânțarii care o poartă - este probabil să se răspândească mai departe pe măsură ce lumea se încălzește.

Dengue îmbolnăvește 50 până la 100 de milioane de oameni pe an, conform OMS. Deși rata mortalității pentru febra dengue este mai mică decât unii alți viruși, la 2,5%, virusul poate provoca o boală asemănătoare Ebola numită febră hemoragică dengue, iar această afecțiune are o rată a mortalității de 20% dacă este lăsată netratată. „Trebuie să ne gândim mai mult la virusul dengue, deoarece este o amenințare reală pentru noi”, a spus Muhlberger.

Un vaccin pentru Dengue a fost aprobat în 2019 de Administrația SUA pentru Alimente și Droguri pentru utilizare la copii cu vârste între 9-16 ani care trăiesc într-o zonă în care dengue este comună și cu un istoric confirmat de infecție cu virus, potrivit CDC . În unele țări, un vaccin aprobat este disponibil pentru cei de 9-45 de ani, dar din nou, destinatarii trebuie să fi contractat în trecut un caz confirmat de dengue. Cei care nu au prins virusul înainte ar putea fi expuși riscului de a dezvolta dengue severă dacă li se administrează vaccinul.



Rotavirus

Două vaccinuri sunt acum disponibile pentru a proteja copiii împotriva rotavirusului, principala cauză a bolilor diareice severe în rândul bebelușilor și copiilor mici. Virusul se poate răspândi rapid, prin ceea ce cercetătorii numesc calea fecal-orală (ceea ce înseamnă că particule mici de fecale ajung să fie consumate).

Deși copiii din lumea dezvoltată mor rareori de infecția cu rotavirus , boala este un criminal în lumea în curs de dezvoltare, unde tratamentele de rehidratare nu sunt disponibile pe scară largă.

OMS estimează că, la nivel mondial, 453.000 de copii mai mici de vârsta de 5 ani au murit din cauza infecției cu rotavirus în 2008. Dar țările care au introdus vaccinul au raportat scăderi puternice ale spitalizărilor cu rotavirus și decese.



SARS-CoV 

Virusul care cauzează sindromul respirator acut sever, sau SARS, a apărut pentru prima dată în 2002 în provincia Guangdong din sudul Chinei, potrivit OMS . Virusul a apărut probabil la lilieci, inițial, apoi a trecut în mamifere nocturne numite civete înainte de a infecta în final oamenii. După declanșarea unui focar în China, SARS s-a răspândit în 26 de țări din întreaga lume, infectând peste 8000 de oameni și ucigând peste 770 pe parcursul a doi ani.

Boala provoacă febră, frisoane și durerile corpului și progresează adesea spre pneumonie, o afecțiune severă în care plămânii se inflamează și se umplu de puroi. SARS are o rată de mortalitate estimată de 9,6%, iar până acum nu are tratament sau vaccin aprobat. Cu toate acestea, nu au fost raportate cazuri noi de SARS de la începutul anilor 2000, potrivit CDC .



SARS-CoV-2 - cunoscut și ca 2019-nCoV

SARS-CoV-2 aparține aceleiași mari familii de viruși ca SARS-CoV, cunoscută sub numele de coronavirusuri și a fost identificată pentru prima dată în decembrie 2019 în orașul chinez Wuhan. Virusul probabil a provenit din lilieci, precum SARS-CoV, și a trecut printr-un animal intermediar înainte de a infecta oamenii.

De la apariția sa, virusul a infectat zeci de mii de oameni în China și alte mii de oameni din întreaga lume. Focarul continuu a determinat o carantină extinsă din Wuhan și orașele din apropiere, restricții la călătoriile către și dinspre țările afectate și un efort la nivel mondial pentru a dezvolta diagnostice, tratamente și vaccinuri.

Boala cauzată de SARS-CoV-2, numită COVID-19, are o rată de mortalitate estimată de aproximativ 2,3%. Persoanele care sunt mai în vârstă sau au condiții de sănătate subiacente par să aibă cel mai mare risc de a avea boli sau complicații severe. Simptomele obișnuite includ febra, tuse uscată și lipsa respirației, iar boala poate progresa spre pneumonie în cazuri severe.


MERS-CoV 

Virusul care cauzează sindromul respirator din Orientul Mijlociu sau MERS, a provocat un focar în Arabia Saudită în 2012 și un altul în Coreea de Sud în 2015. Virusul MERS aparține aceleiași familii de virusuri ca SARS-CoV și SARS-CoV-2, și probabil își au originea și în lilieci. Boala a infectat cămilele înainte de a trece la oameni și declanșează febră, tuse și lipsa respirației la persoanele infectate.

MERS progresează adesea spre o pneumonie severă și are o rată de mortalitate estimată între 30% și 40%, ceea ce o face cea mai letală dintre coronavirusurile cunoscute care au sărit de la animale la oameni. La fel ca în cazul SARS-CoV și SARS-CoV-2, MERS nu are tratamente sau vaccinuri aprobate.

Comentarii

Postări populare

Situatia la nivel mondial / Coronavirusul se raspandeste rapid in toata lumea

Coronavirusul a ajuns si in Romania - Cazurile de infectii incep sa se inmulteasca/ Situatia in tara

Tari afectate - numarul cazurilor de infectie cu coronavirus

Situatia epidemiologica in Italia / Cazurile de coronavirus in Italia continuă să crească.

Granite inchise, suspendare zboruri, interdictii la nivel mondial

Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 - COVID-19

Romania: Masuri de urgenta pentru prevenirea epidemiei de coronavirus

Coronavirus Romania: numarul cazurilor de persoane infectate in crestere / aprilie 2020

Coronavirus Romania: numarul cazurilor de persoane infectate in crestere / martie 2020

Judetul Bacau - Epidemia este controlata / 3 decese noi de coronavirus și în Bacău.

Informatii utile

Sunt utile mastile?

Pentru persoanele sănătoase, măștile sunt inutile.
Măștile medicale NU servesc la protejarea celor sănătoși, ele servesc ca măsură de precauție pentru cei bolnavi și pentru medici.

De ce e bine sa donezi sange daca te-ai vindecat de coronavirus?

Pentru ca sangele celui vindecat contine anticorpi care il vor ajuta pe cel bolnav sa lupte mai usor cu infectia si sa se vindece mai repede.

Exista tratament impotriva infectiei cu noul coronavirus?

NU, nu exista inca nici un tratament / vaccin !



M-am infectat cu coronavirus, in cat timp o să apară simptomele? Care sunt simptomele?

M-am infectat cu coronavirus, in cat timp o să apară simptomele? Care sunt simptomele?
Exista tratament pentru coronavirus? Pentru noul SARS coronavirus CoV-2, oficialii din domeniul sănătății estimează o perioadă de...

Etichete

Afișați mai multe