Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 - COVID-19

coronavirus-COVID-19-descriere
coronavirus ( COVID-19 )

Ce este coronavirusul, cum a aparut si ce putem face pentru a ne proteja.

sursa: Ministerul Sănătății

Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2, numit oficial astfel de către OMS, cunoscut inițial sub numele coronavirusul 2019-nCoV și popular sub numele de coronavirusul din Wuhan și coronavirusul pneumoniei din piața de fructe de mare din Wuhan, este un coronavirus ARN monocatenar cu polaritate pozitivă, care cauzează sindromul respirator acut sever 2.

1. Ce este noul Coronavirus?

Coronavirusuri umane comune: HCoV-OC43 și HCoV-HKU1 ( Betacoronavirus)  și HCoV-229E și HCoV-NL63 ( Alphacoronavirus) ; ele pot provoca răceli comune, dar și infecții grave ale tractului respirator inferior.
Alte coronavirusuri umane ( Betacoronavirus) : SARS-CoV, MERS-CoV și 2019-nCoV (acum numit SARS-CoV-2)

 2. Cum se transmite noul Coronavirus de la persoană la persoană?

- salivă, tuse și strănut
- contacte personale directe
- mâinile, de exemplu prin atingerea mâinilor contaminate (nespălate) cu gura, nasul sau ochii

3. Care este definiția contactului strâns? (sursa ECDC)

- Profesionist în domeniul sănătății sau altă persoană angajată în asistența unui caz suspect sau confirmat de COVID-19 sau personal de laborator implicat în tratamentul eșantioanelor SARS-CoV-2.
 - Să fi fost în contact strâns (față în față) sau în același mediu închis cu un caz suspect de COVID-19.
- Locuind în aceeași casă cu un caz suspect sau confirmat de COVID-19.
- După ce au călătorit cu avionul în același rând sau în cele două rânduri anterioare sau ulterioare ale unui caz suspect sau confirmat de COVID-19, tovarăși de călătorie sau îngrijitori și membri ai echipajului repartizați în secțiunea avionului unde se indică cazul el a fost așezat (în cazul în care indexul are o simptomatologie severă sau s-a mutat în avion care indică o expunere mai mare a pasagerilor, considerați toți pasagerii așezați în aceeași secțiune a avionului sau în întregul avion ca contacte apropiate).


4. Ce pot face pentru a mă proteja?


- spălați-vă deseori pe mâini cu soluție pe bază de apă și săpun sau alcool pentru a scoate virusul din mâini
- păstrați o anumită distanță - cel puțin un metru - față de alte persoane, mai ales atunci când tusesc sau se strecoară sau dacă au febră, deoarece virusul este conținut în picături de salivă și poate fi respirat la o distanță apropiată
- evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile dacă aveți febră, tuse sau dificultăți de respirație și ați călătorit recent în China sau dacă ați fost în contact strâns cu o persoană care s-a întors din China și are boli respiratorii.  
- dacă aveți febră, tuse sau dificultăți de respirație și ați călătorit recent în China sau dacă ați fost în contact strâns cu o persoană care s-a întors din China și suferă de boli respiratorii, raportați-o la numărul gratuit 112. Nu uitați că există mai multe cauze ale bolilor respiratorii, iar noul coronavirus poate fi unul dintre ele. 
Dacă aveți simptome ușoare și nu ați fost recent în China, rămâneți acasă până când simptomele sunt rezolvate prin aplicarea măsurilor de igienă, care includ igiena mâinilor (spălați-vă deseori pe mâini cu apă și săpun sau soluții alcoolice) și modalități respirator (strănut sau tuse într-un țesut sau cu cotul flexat, folosiți o mască și aruncați țesuturile folosite într-un coș închis imediat după utilizare și spălați-vă mâinile).


5. Trebuie să port o mască pentru a mă proteja? Cum ar trebui să așez și să îndepărtez masca?

- înainte de a pune masca, spălați-vă mâinile cu apă și săpun sau cu o soluție alcoolică
- acoperiți gura și nasul cu masca, asigurându-vă că se potrivește strâns pe față
- evitați să atingeți masca în timp ce o purtați, dacă o atingeți, spălați-vă pe mâini
- când se udă, înlocuiți-o cu una noua și nu reutilizați, sunt măști de unică folosință
- scoateți masca luând-o de pe elastic și nu atingeți fața mascii; arunc-o imediat într-o pungă închisă și spală-ți mâinile.

6. Există tratament pentru un nou Coronavirus?Pot antibioticele ajuta la prevenirea unei noi infecții cu Coronavirus? Faceți în mod privat analize de sânge sau alte probe biologice, pentru a ști dacă ați contractat noul coronavirus (SARS-CoV-2)? Ce este recomandat călătorilor?

- autoritatea sanitară competentă teritoriala va adopta măsura de permanență a locuinței fiduciare cu supraveghere activă sau, în prezența unor condiții dificile, măsuri alternative de eficacitate echivalente.
- există obligația de a comunica Direcției de Prevenire a autorității locale de sănătate că ați stat în zonele menționate anterior.
!!! Nerespectarea măsurilor preconizate va constitui o încălcare a ordonanței.  
- contactați numărul de telefon gratuit 112
- purtați o mască chirurgicală dacă sunteți în contact cu alte persoane
- folosiți țesuturi de unică folosință și spălați-vă regulat pe mâini.

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri cunoscute ca cauzând boli care variază de la răceala comună la boli mai grave, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul respirator acut sever (SARS).


Sunt virusuri ARN cu catenă pozitivă, cu aspect de coroană sub microscopul electronic. Subfamilia  Orthocoronavirinae  din familia  Coronaviridae  este clasificată în patru genuri de coronavirus (CoV): Alpha-, Beta-, Delta-- și  Gammacoronavirus .  Genul de  betacoronavirus  este separat în continuare în cinci sub-genuri (inclusiv  Sarbecovirus ).

Coronavirusurile au fost identificate la mijlocul anilor '60 și sunt cunoscute că infectează oamenii și anumite animale (inclusiv păsări și mamifere). Celulele țintă primare sunt celulele epiteliale ale tractului respirator și gastro-intestinal.

Până în prezent, șapte coronavirusuri s-au dovedit a fi capabile să infecteze oamenii:
Un nou Coronavirus (nCoV) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost niciodată identificată anterior la om. În special, cel numit SARS-CoV-2 (anterior 2019-nCoV), nu a fost niciodată identificat înainte de a fi raportat la Wuhan, China, în decembrie 2019.

Virusul care a provocat actuala epidemie de coronavirus a fost numit „sindromul respirator acut sever coronavirus 2” (SARS-CoV-2). Aceasta a fost anunțată de Comitetul internațional pentru taxonomia virușilor  (ICTV),  care se ocupă de desemnarea și denumirea de viruși (adică specii, gen, familie etc.). Numele este indicat de un  grup de experți  special desemnați să studieze noua tulpină de coronavirus. Conform acestui grup de oameni de știință, noul virus coronavirus este fratele a ceea ce a provocat Sars (SARS-CoVs), de unde și numele ales de SARS-CoV-2.

Boala cauzată de noul Coronavirus are un nume:  „COVID-19”  (unde „CO” înseamnă corona, „VI” pentru virus, „D” pentru boală și „19” indică anul în care a apărut). Directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunțat-o pe 11 februarie 2020, în cadrul unui briefing cu presa în timpul unei pauze în cadrul forumului extraordinar dedicat virusului  .

Nu. Noul Coronavirus (denumit acum SARS-CoV-2 și numit anterior 2019-nCoV) aparține aceleiași familii de virusuri acute cu sindrom respirator sever (SARS), dar nu este același virus.

Noul Coronavirus, responsabil pentru bolile respiratorii numit acum COVID-19, este în strânsă legătură cu SARS-CoV și este clasificat genetic în cadrul subgenului de Betacoronavirus Sarbecovirus.

Apariția de noi virusi patogeni pentru om, care circula anterior doar în lumea animală, este un fenomen cunoscut (denumit vărsare) și se crede că poate fi și la baza originii noului coronavirus (SARS- CoV-2). Comunitatea științifică încearcă în prezent să identifice sursa infecției.

Care sunt simptomele

Depinde de virus, dar cele mai frecvente simptome includ febră, tuse, dificultăți de respirație. În cazuri grave, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar moarte. 

Ca și alte boli respiratorii, noile infecții cu coronavirus pot provoca simptome ușoare, cum ar fi o răceală, dureri în gât, tuse și febră sau simptome mai severe, cum ar fi pneumonia și dificultățile de respirație. Rar poate fi fatal.

Persoanele cele mai sensibile la forme severe sunt persoanele în vârstă și cele cu boli preexistente, precum diabetul și bolile de inimă.

Simptomele sunt similare și constau în tuse, febră, răceală. Cu toate acestea, acestea sunt cauzate de diferite virusuri, prin urmare, în cazul suspiciunii de Coronavirus, este necesar să se efectueze teste de laborator pentru a confirma diagnosticul.

Perioada de incubație reprezintă perioada de timp care trece între infecție și dezvoltarea simptomelor clinice. În prezent, se estimează că variază între 2 și 11 zile, până la maximum 14 zile.

Mod de transmitere

Da, unele Coronavirusuri pot fi transmise de la persoană la persoană, de obicei după un contact strâns cu un pacient infectat, de exemplu în rândul membrilor familiei sau într-un cadru medical.

Noul Coronavirus responsabil de boala respiratorie COVID-19 poate fi transmis și de la persoană la persoană printr-un contact strâns cu un caz infectat.

Noul Coronavirus este un virus respirator care se răspândește în principal prin contactul strâns cu o persoană bolnavă. Modul principal este picăturile de respirație ale persoanelor infectate, de exemplu prin:

În cazuri rare, infecția poate apărea prin contaminare fecală.

În mod normal, bolile respiratorii nu sunt transmise cu alimente, care în orice caz trebuie gestionate respectând practicile bune de igienă și evitând contactul între alimentele crude și cele gătite.

Sunt în curs de desfășurare studii pentru a înțelege mai bine modul în care virusul este transmis.

Legătura epidemiologică poate să fi apărut într-o perioadă de 14 zile înainte sau după debutul bolii în cazul analizat.

Pe baza Ordonanței „Măsuri profilactice suplimentare împotriva răspândirii bolii infecțioase COVID-19” din 21 februarie 2020, autoritățile sanitare teritoriale competente trebuie să aplice pentru contactele strânse ale unui caz confirmat măsura carantinei cu supraveghere activă, timp de paisprezece zile. 

Conform datelor disponibile în prezent, persoanele simptomatice sunt cauza cea mai frecventă a răspândirii virusului. OMS consideră că infecția cu Coronavirus este frecventă înainte de apariția simptomelor.

Persoanele care trăiesc sau au călătorit în zone infectate cu noul Coronavirus pot fi expuse riscului de infecție. În prezent, noul Coronavirus circulă în China, unde este raportat cel mai mare număr de cazuri. În alte țări, majoritatea cazurilor raportate au călătorit recent în China. Puține alte cazuri au avut loc la cei care au trăit sau au lucrat îndeaproape cu persoanele infectate din China.

Pe baza datelor disponibile, se consideră foarte puțin probabil să apară o infecție prin mânerele autobuzului sau în metrou. În schimb, este cert că suntem în mijlocul sezonului gripei. De aceea, dacă apar simptome precum febră, tuse, dureri în gât, dureri de cap și, în special, dificultăți de respirație, este recomandat să vă adresați medicului dumneavoastră. Cu toate acestea, pentru a preveni infecțiile, inclusiv infecțiile respiratorii, este bine să te speli pe mâini frecvent și cu atenție după atingerea obiectelor și a suprafețelor potențial murdare înainte de a le aduce la față, ochi și gură.

Da, acestea pot fi, deoarece profesioniștii din domeniul sănătății intră în contact cu pacienții mai des decât o face populația generală. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă profesioniștilor din domeniul sănătății să aplice măsuri de prevenire și control adecvate pentru infecțiile în general și în special pentru  infecțiile respiratorii.

Suprafețe și igienă

Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în principal prin contactul cu picăturile de respirație ale persoanelor infectate, de exemplu atunci când se strecoară sau tusesc sau își sufla nasul. Prin urmare, este important ca persoanele bolnave să aplice măsuri de igienă, cum ar fi strănutul sau tusea într-o batistă sau cu coatele încovoiate și aruncarea țesuturilor folosite într-un coș închis imediat după utilizare și spălarea mâinilor frecvent cu săpun și apă sau folosind soluții alcoolice. .

Spălarea mâinilor și dezinfectarea sunt cheia prevenirii infecțiilor. Ar trebui să vă spălați mâinile des și bine cu apă și săpun timp de cel puțin 60 de secunde. Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile, poate fi folosit și un produs de deshidratare pe bază de alcool (concentrație de alcool de cel puțin 60%).

Informațiile preliminare sugerează că virusul poate supraviețui câteva ore, chiar dacă este încă în studiu. Utilizarea dezinfectanților simpli este capabilă să omoare virusul anulând capacitatea acestuia de a infecta oamenii, de exemplu, dezinfectanții care conțin alcool 75% (etanol) sau 1% pe bază de clor (înălbitor).

Da, este în siguranță. OMS a spus că persoanele care primesc colete nu riscă să contracteze noul Coronavirus, deoarece nu este în măsură să supraviețuiască pe suprafețe mult timp.

Animale de companie

Investigații detaliate au descoperit că, în China, în 2002, SARS-CoV a fost transmis de la pisici civet la oameni și, în Arabia Saudită, în 2012, MERS-CoV de la dromedari la oameni. Numeroase coronavirusuri circulă la animale care încă nu au infectat oamenii. Pe măsură ce supravegherea se îmbunătățește în întreaga lume, este posibil să fie identificate mai multe coronavirusuri.

Sursa animală a noului Coronavirus nu a fost încă identificată. Se presupune că primele cazuri umane din China provin dintr-o sursă animală.

Nu, în prezent nu există dovezi științifice conform cărora animalele de companie, cum ar fi câinii și pisicile, au contractat infecția sau o pot răspândi.

Este recomandat să vă spălați frecvent mâinile cu apă și săpun sau să utilizați soluții alcoolice după contactul cu animalele.

Datorită prezenței unor boli animale contagioase în China, doar câteva animale vii și produse animale neprocesate sunt autorizate pentru import în Uniunea Europeană din China.

Nu există dovezi că niciunul dintre animalele sau produsele de origine animală, autorizate să intre în Uniunea Europeană prezintă un risc pentru sănătate pentru cetățenii UE din cauza prezenței SARS-CoV-2 în China.

La fel ca în cazul importurilor de animale și produse de origine animală, datorită situației de sănătate animală din China, doar câteva produse alimentare de origine animală sunt autorizate pentru importul din UE din China, cu condiția să îndeplinească cerințe stricte de sănătate și sunt au fost verificate.

Din aceleași motive, călătorii care intră pe teritoriul vamal al UE nu au voie să transporte în bagaj carne, produse din carne, lapte sau produse lactate.

Prevenirea și tratamentul

Nu, fiind o boală nouă, nu există încă niciun vaccin și pentru a face unul ad-hoc, ori poate fi relativ lung (se estimează 12-18 luni).

Rămâneți informați cu privire la răspândirea epidemiei, disponibile pe site-ul OMS  și luați următoarele măsuri de protecție personală:

În mod normal, bolile respiratorii nu sunt transmise cu alimente, care totuși trebuie manipulate respectând practicile bune de igienă și evitând contactul între alimentele crude și cele gătite.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă purtarea unei măști numai dacă bănuiți că ați contractat noul Coronavirus și că prezentați simptome precum tuse sau strănut sau dacă aveți grijă de o persoană cu o nouă infecție cu Coronavirus suspectată (călătorie recentă în China și simptome respiratorii) . Utilizarea măștii ajută la limitarea răspândirii virusului, dar trebuie adoptată pe lângă alte măsuri de igienă respiratorie și a mâinilor. Nu este util să purtați mai multe măști suprapuse.

Ce trebuie sa facem:

Nu există un tratament specific pentru boala cauzată de un nou coronavirus. Tratamentul trebuie să se bazeze pe simptomele pacientului. Îngrijirea de susținere poate fi foarte eficientă. Se studiază terapii specifice.

Nu, antibioticele nu sunt eficiente împotriva virusurilor, ci funcționează doar împotriva infecțiilor bacteriene.

Exista metode de diagnostic a unei noi infectii cu coronavirus?

Nu. În prezent, nu există truse comerciale care să confirme diagnosticul unei noi infecții cu coronavirus. Diagnosticul trebuie făcut în laboratoarele regionale de referință, pe probe clinice respiratorii, în conformitate cu protocoalele PCR în timp real pentru SARS-CoV-2, indicate de OMS. În caz de pozitivitate la noul coronavirus, diagnosticul trebuie confirmat de laboratorul național de referință.

Turismul in zonele de risc

Se recomandă amânarea călătoriilor inutile în zonele cu risc din China.

Zonele de risc ale Chinei sunt disponibile pe paginile web ale OMS .

Dacă mergeți în China, în zonele cu risc, vă recomandăm să vă vaccinați împotriva gripei sezoniere cu cel puțin două săptămâni înainte de călătorie. Vaccinarea împotriva gripei cu  cel puțin două săptămâni înainte de plecare servește la simplificarea diagnosticului și gestionării cazurilor suspectate, având în vedere simptomele similare dintre coronavirus și gripă, pentru a evita coexistența celor doi viruși în același organism și pentru a reduce accesul la camera de urgenta pentru complicatii cauzate de gripa.

De asemenea, este recomandat să evitați vizitarea pe piețele produselor alimentare proaspete de origine animală și animale vii, să evitați contactul cu persoanele care au simptome respiratorii și să vă spălați pe mâini frecvent.

Dacă o persoană dezvoltă simptome respiratorii (tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație) în timp ce se află în zonele cu risc, ar trebui să solicite asistență medicală imediată.

La întoarcere, dacă nu sunteți cetățean care locuiește în Italia, pentru orice nevoie, contactați Ambasada sau Consulatul țării dvs.

Pentru toate persoanele  care, în ultimele paisprezece zile, au intrat în Italia după ce au stat în zonele Chinei afectate de epidemie, așa cum a fost identificată de Organizația Mondială a Sănătății, se aplică ordonanța ministrului sănătății din 21 februarie:

Dacă simptomele respiratorii (febră, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație) apar în cele două săptămâni următoare revenirii din zonele de risc : 

În ceea ce privește dovezile științifice emergente, pentru a consolida și mai mult măsurile de supraveghere a sănătății adoptate, pentru a conține și a atenua răspândirea COVID-19, a fost emisă următoarea ordonanță „Alte măsuri profilactice împotriva răspândirii bolii infecțioase COVID-19”, emisă pe 21 februarie 2020.

Această ordonanță prevede că persoanele care s-au întors în Italia, după ce au stat în zonele Chinei afectate de epidemie, în ultimele paisprezece zile, trebuie să o comunice Departamentului de Prevenire al companiei de asistență teritorială competentă. Acesta din urmă se va asigura că șederea la domiciliu de încredere este aplicată cu supraveghere activă. În caz de refuz, se vor lua măsuri alternative de eficacitate egală.

În conformitate cu ordonanța din 21 februarie 2020, sportivii din zonele endemice trebuie să fie supuși unei izolări fiduciare cu supraveghere activă timp de 14 zile.

OMS se așteaptă ca alte cazuri să fie raportate în întreaga lume, prin urmare încurajează toate țările să consolideze măsurile preventive, supravegherea activă, depistarea timpurie a cazurilor, izolarea acestora după proceduri adecvate de gestionare și de izolare și urmărire precisă contacte pentru a preveni răspândirea în continuare.

Țările sunt încurajate să își îmbunătățească în continuare pregătirea pentru situații de urgență pentru sănătate, în conformitate cu Regulamentul internațional de sănătate (2005) și să împărtășească informații despre cazurile și măsurile implementate.

La 31 decembrie 2019, Comisia municipală de sănătate din Wuhan (China) a raportat OMS un grup de cazuri de pneumonie de etiologie necunoscută în orașul Wuhan, în provincia chineză Hubei.

La 9 ianuarie 2020, Centrul chinez pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) a raportat că un nou coronavirus (numit inițial 2019- nCoV și acum numit SARS-CoV-2) a fost identificat ca agent cauzator și a fost redat publică secvența genomică.

La 30 ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că această epidemie reprezintă o urgență internațională de sănătate publică.

Situația epidemiologică este în continuă evoluție. OMS publică în fiecare zi o actualizare epidemiologică .

Vedeți, de asemenea, link-uri și informații utile pe pagina Situație în întreaga lume .

Pentru a limita răspândirea virusului, autoritățile chineze au implementat o serie de măsuri extraordinare de control în toată țara, inclusiv în provincia Hubei, unde a început focarul. Aceste măsuri, care vizează asigurarea înstrăinării sociale între oameni, includ închiderea cinematografelor și a parcurilor tematice și anularea sărbătorilor lunare de Anul Nou. În plus, pentru a reduce circulația oamenilor, transportul public a fost suspendat și Aeroportul Internațional Wuhan Tianhe a fost închis.

Sistemul de supraveghere a fost îmbunătățit pentru a monitoriza epidemia din China.

Amploarea acestor măsuri este fără precedent, iar costurile economice ale acestor măsuri pentru economia chineză sunt considerabile. Deși eficacitatea și efectele secundare ale acestor măsuri sunt dificil de prevăzut, se așteaptă să limiteze probabilitatea extinderii virusului prin călătorii care se întorc din provincia Hubei și China în general.

În prezent nu este posibil să prezicem cât va dura focarul și cum va evolua.
Avem de-a face cu un virus nou și, prin urmare, rămân multe incertitudini. De exemplu, nu se știe dacă transmisia va scădea în timpul verii, așa cum s-a observat pentru gripa sezonieră.

Riscul este considerat la nivel mondial ridicat.Probabilitatea unor cazuri ulterioare importate în Europa este considerată medie.
Respectarea practicilor adecvate de prevenire și control al infecțiilor, în special în unitățile de asistență medicală din țările UE / SEE cu legături directe cu zonele de risc, înseamnă că probabilitatea ca un caz raportat în UE să genereze cazuri secundare în cadrul UE / SEE este scăzută.

Având în vedere declarația OMS de „Urgență internațională de sănătate publică”, la 31 ianuarie 2020, Consiliul de Miniștri a declarat o stare de urgență, ca urmare a riscului de sănătate asociat cu infecția cu Coronavirus.

După notificarea epidemiei de către China, se recomanda amânarea zborurilor inutile către Wuhan și, ulterior, odată cu răspândirea epidemiei, în toată China.

China a anulat toate zborurile din Wuhan.

La 30 ianuarie, ministrul Sănătății a dispus suspendarea traficului aerian cu Republica Populară Chineză, inclusiv cu Regiunile Administrative Speciale din Hong Kong și Macao , la 30 ianuarie . Măsura se aplică și Taiwanului.

În cazul în care este prezent un caz suspect de nou Coronavirus (bazat pe simptome clinice și informații epidemiologice), la bordul unui zbor de orice origine, se adoptă imediat o procedură de urgență care presupune transferul pacientului la izolarea la unitate de spital desemnată și urmărirea contactelor apropiate.

Pe aeroporturi există material informativ pentru călătorii internaționali, în italiană, engleză și chineză.

Toți călătorii din zonele cu risc sunt obligați să rămână acasă cu supraveghere fiduciară, cu supraveghere activă de către autoritatea sanitară, pentru a comunica departamentului de prevenție al companiei de sănătate competentă teritorial că au stat în zonele cu risc (Ordonanța 21 februarie 2020).

Directorul școlii care învață de la familia întoarcerii la școală a unui copil / student din zonele de risc din China, informează Departamentul de Prevenire despre ASL de referință. În prezența unui caz care intră în această categorie, supravegherea activă, zilnică, este realizată pentru evaluarea oricărei febră și a altor simptome, în cele 14 zile de la ieșirea din zonele cu risc sau a oricărui alt protocol de sănătate considerat adecvat pentru în conformitate cu legislația în vigoare. În prezența simptomelor la care se face referire în definiția cazului OMS, se începe calea asistenței medicale pentru cazurile suspecte. În toate cazurile, este propusă și favorizată adoptarea de acțiuni voluntare, de încredere, până la finalizarea perioadei de 14 zile.

Transfuzii și transplanturi

Centrul Național de Sânge și Centrul Național de Transplant au stabilit măsuri specifice care vizează aplicarea de către profesioniștii din domeniul sănătății a criteriilor pentru suspendarea temporară a donatorilor din zonele afectate.

Sânge poate fi donat numai dacă vă aflați într-o stare de sănătate bună, astfel încât chiar și o simplă răceală sau durere în gât, fără nicio legătură cu Coronavirus, ar fi cauza excluderii temporare.

Nu uitați că este bine să așteptați 28 de zile înainte de a merge să doneze dacă:

v-ați întors recent dintr-o călătorie în Republica Populară Chineză,

Când mergeți să donați, avertizați întotdeauna medicul care vă selectează mișcările, mai ales dacă într-una dintre zonele afectate de noul Coronavirus.

De asemenea, vă informează dacă ați fost diagnosticat cu infecția sau dacă ați avut simptome asociate cu cele cauzate de Coronavirus (febră, tuse, dificultăți de respirație) chiar și atunci când simptomele în cauză au fost deja rezolvate în urma unei terapii sau nu ; medicul responsabil cu selecția, care vă va vizita, poate decide să vă suspende temporar din donație.

Dacă ați donat deja, nu uitați să contactați Serviciul dvs. de transfuzie în caz de simptome asociate cu cele cauzate de Coronavirus.

Femeile Insarcinate

Nu există date științifice despre susceptibilitatea gravidelor la virus. Sarcina implică modificări ale sistemului imunitar care pot crește riscul de a avea infecții respiratorii virale, inclusiv SARS-CoV-2. În plus, femeile însărcinate pot prezenta un risc crescut de a dezvolta o formă severă de infecții respiratorii virale.

Este recomandat, chiar și femeilor însărcinate, să întreprindă acțiuni preventive normale pentru a reduce riscul de infecție, cum ar fi spălarea mâinilor dese și evitarea contactului cu persoanele bolnave.

Nu există date științifice raportate cu privire la efectele COVID-19 în timpul sarcinii. Au fost observate cazuri de avort în caz de infecție în timpul sarcinii de către alte coronavirusuri [SARS-CoV și MERS-CoV], în timp ce prezența febrei mari în primul trimestru de sarcină poate crește riscul de defecte congenitale.

Din datele limitate din literatura de specialitate, nu au fost raportate cazuri de transmitere a infecției de la alte coronavirusuri (MERS-CoV și SARS-CoV) de la mamă la copil. Datele recente cu privire la bebelușii născuți din mame cu COVID-19 indică faptul că niciunul dintre ei nu a fost pozitiv. Mai mult, SARS-CoV-2 nu a fost detectat în lichidul amniotic.

Comentarii

Postări populare

Situatia la nivel mondial / Coronavirusul se raspandeste rapid in toata lumea

Coronavirusul a ajuns si in Romania - Cazurile de infectii incep sa se inmulteasca/ Situatia in tara

Tari afectate - numarul cazurilor de infectie cu coronavirus

Situatia epidemiologica in Italia / Cazurile de coronavirus in Italia continuă să crească.

Granite inchise, suspendare zboruri, interdictii la nivel mondial

Romania: Masuri de urgenta pentru prevenirea epidemiei de coronavirus

Coronavirus Romania: numarul cazurilor de persoane infectate in crestere / aprilie 2020

Coronavirus Romania: numarul cazurilor de persoane infectate in crestere / martie 2020

Judetul Bacau - Epidemia este controlata / 3 decese noi de coronavirus și în Bacău.

Informatii utile

Sunt utile mastile?

Pentru persoanele sănătoase, măștile sunt inutile.
Măștile medicale NU servesc la protejarea celor sănătoși, ele servesc ca măsură de precauție pentru cei bolnavi și pentru medici.

De ce e bine sa donezi sange daca te-ai vindecat de coronavirus?

Pentru ca sangele celui vindecat contine anticorpi care il vor ajuta pe cel bolnav sa lupte mai usor cu infectia si sa se vindece mai repede.

Exista tratament impotriva infectiei cu noul coronavirus?

NU, nu exista inca nici un tratament / vaccin !



M-am infectat cu coronavirus, in cat timp o să apară simptomele? Care sunt simptomele?

M-am infectat cu coronavirus, in cat timp o să apară simptomele? Care sunt simptomele?
Exista tratament pentru coronavirus? Pentru noul SARS coronavirus CoV-2, oficialii din domeniul sănătății estimează o perioadă de...

Etichete

Afișați mai multe