Comunicate de presa - Buletin Informativ - Ministerul Sanatatii / Buletin informativ 09.03.2020, ora 10:00

ministerul-sanatatii

Articole si Comunicate de presa preluate integral de pe site-ul Ministerului Sanatatii

Update: 16.03.2020

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că începând de luni se instituie starea de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile.


“Începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru o pentru o perioadă de 30 de zile”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

Școlile vor fi închise pe perioada Stării de Urgență.

Daca va fi cazul, se vor plafona prețurile la medicamente, alimente sau servicii publice (energie electrică, gaze naturale), la prețul mediu de pe ultimele trei luni.

Toate persoanele bolnave vor fi tratate gratuit în România.







Comunicate de presa / Buletin informativ 16.03.2020, ora 10:00

Până astăzi, 16 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 158 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).


Au fost înregistrate alte 19 noi cazuri de îmbolnăvire, după cum urmează: 4 în Arad, 3 în Ilfov, 2 în Vâlcea, 2 în Timișoara și câte unul în București, Cluj Napoca, Sălaj, Buzău, Ialomița, Hunedoara, Galați şi Suceava.
Cele 19 persoane depistate au vârsta cuprinsă între 19 și 54 ani, sunt în carantină sau autoizolare. În continuare cele mai multe dintre aceste noi cazuri au călătorit în Italia,  2 dintre ele în Austria și Germania.
Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.008 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 15.546 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

În perioada 15 martie, ora 08.00 – 16 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1153 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 5517 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Grupul de Comunicare Strategică






Buletin informativ 10.03.2020, ora 10:00

În urma ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, desfășurată în data de 9 martie a.c., au fost adoptate următoarele măsuri privind pentru evitarea răspândirii infecției cu COVID-19 (coronavirus):


 A fost aprobată suspendarea procesului de învățământ în unitățile școlare din învățământul preșcolar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional, în perioada 11-22 martie a.c., cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri în funcție de situație.

A fost aprobată suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele înspre și dinspre Italia. Măsura este valabilă de astăzi, 10 martie până pe 31 martie 2020.

De asemenea, începând cu data de 12 martie și până la 31 martie a.c. sunt suspendate transporturile feroviare către și dinspre Italia.

Sunt sistate programele de studii de tip schimb de experiență și stagii de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare, dacă nu au fost începute înainte de 9 martie a.c.

A fost instituită obligația pentru unitățile de alimentație, precum și pentru furnizorii publici și privați de transport persoane, de a dezinfecta suprafețele frecvent, de a evita aglomerația de persoane în spațiile comerciale, de a dezinfecta frecvent habitaclul în mijloacele de transport.

Pentru evenimentele cu un număr de maxim 200 de participanți, nu este necesar să fie solicitat avizul direcției de sănătate publică.

Instituțiile publice și private vor analiza posibilitatea ca o parte din personal să-și poată desfășura atribuțiile de serviciu de la domiciliu.

Până astăzi, 10 martie, la nivel național au fost confirmate 17 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României.

Dintre cei 17 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Toți pacienții internați au o stare generală bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție. Aceștia sunt internați în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 52 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.235 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

În cursul zilei de ieri, 9 martie, au fost înregistrate 280 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 2.376 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global, făcând precizarea că România se numără printre statele cel mai puțin afectate de acest virus.

Până la data de 9 martie 2020, au fost raportate 11 577  de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fos înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.







Update:09.03.2020

Buletin informativ – Grupul de Comunicare Strategică – 9 martie, ora 10.00


Începând de astăzi, 9 martie 2020, ora 12:00, intră în vigoare deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind impunerea unor restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu noul coronavirus.

Astfel, sunt sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre.

Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud.

Cetățenii români care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin.

Accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.

Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricțiile de trafic impuse prin hotărârea CNSSU din data de 8 martie a.c., privind accesul pe teritoriul României.

Restricțiile menționate se aplică și pentru transportul maritim și fluvial. Deciziile enumerate mai sus sunt valabile până la data de 31 martie a.c., cu posibilitate de prelungire.

Vă reamintim că începând cu data de 8 martie 2020 sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane.

Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.

Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publică locale.

Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.

În aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

Până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.

Vă informăm că a fost realizată și aprobată procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de COVID – 19 (coronavirus) în respectivele unități. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a comitetului județean pentru situații de urgență.

Până astăzi, 9 martie, la nivel național au fost confirmate 15 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României.

Dintre cei 15 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Toți pacienții internați au o stare generală bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 27 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12.789 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

În cursul zilei de ieri, 8 martie, au fost înregistrate 107 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 917 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global, făcând precizarea că România se numără printre statele cel mai puțin afectate de acest virus.

Până la data de 8 martie 2020, au fost raportate 9161 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.




Update: 08.03.2020

Buletin informativ 08.03.2020, ora 12:00

Începând de astăzi, 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane.

Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.

De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale.

Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.

De asemenea, în aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

În aceeași perioada, până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.

Vă informăm că a fost realizată și aprobată procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de COVID – 19 (coronavirus) în respectivele unități. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a comitetului județean pentru situații de urgență.

Reiterăm faptul că nu se eliberează certificate medicale de “om sănătos” și că pacienții care nu prezintă suspiciuni nu sunt testați pentru infectarea cu virsul COVID – 19 (coronavirus).

Până astăzi, 8 martie, la nivel național au fost confirmate 13 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României.

Dintre cei 13 cetățeni care au contactat virusul, 4 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Starea de sănătate a pacienților internații este bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12734 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală. Se observă o ușoară scădere atât a numărului persoanelor aflate în carantină instituționalizată, cât și a celor aflate si în izolare la domiciliu, ca urmare a împlinirii termenului de 14 zile de la intrarea în aceste proceduri pentru persoanele care au venit în țară începând cu 22 februarie a.c.

În cursul zilei de ieri, 7 martie, au fost înregistrate 89 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 669 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global, făcând precizarea că România se numără printre statele cel mai puțin afectate de acest virus.

Astfel, până la data de 7 martie 2020, au fost raportate 7264 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.



ŢARA CAZURI CONFIRMATE
Italia 4636  (+778)
Franţa 613     (+190)
Germania 684     (+284)
Spania 374    (+113)
Regatul Unit 163     (+48)


Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 7 MARTIE 2020

CAZURI CONFIRMATE
102132   (+3961)


*conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/

* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 6-7 martie




Buletin informativ 06.03.2020, ora 16:00

Al optulea caz diagnosticat cu COVID-19 (coronavirus) pe teritoriul României este al unui bărbat în vârstă de 51 de ani din județul Olt, care a călătorit din Italia cu același autocar cu bărbatul de 71 de ani din Suceava, fiind contact direct  al acestuia. Bărbatul nu prezintă simptome specifice, în momentul confirmării acesta se afla în izolare la domiciliu din data de 29 februarie și este internat la Spitalul de boli infecțioase din Craiova.

Până în acest moment, dintre persoanele care au fost confirmate cu COVID-19 (coronavirus), trei au fost declarate vindecate, toate trei fiind externate.

În acest moment, sunt internați 5 pacienți diagnosticați cu infecție cu COVID-19 (coronavirus) în centre medicale specializate în tratarea bolilor infecțioase din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Craiova, starea de sănătate a acestora fiind monitorizată permanent de personal medical.

Starea de sănătate a tinerilor de 16 ani din Timișoara și a bărbatului din Olt este bună, neavând simptome, iar a pacienților internați la Iași și Cluj-Napoca este ameliorată față de momentul internării lor.

La nivel național se află în carantină 22 persoane, pentru alte 12.619 de persoane fiind dispusă măsura auto-izolării la domiciliu.

Până la această oră au fost prelevate și analizate 734 probe de la persoanele care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 (coronavirus) ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea, 726 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.

Ministerul Sănătății a solicitat astăzi spitalelor județene să demareze proceduri de licitații pentru achiziționarea a câte unui aparat Real Time PCR în vederea creșterii capacității de testare, care în acest moment este realizată în 6 centre (București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Craiova).

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19, despre modul în care se manifestă virusul, modalitățile de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă pot apela numărul TelVerde 0800 800 358. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații numărul de telefon +4021.320.20.20.

Rugăm cetățenii să se informeze permanent și să ia în considerare doar informațiile verificate prin surse oficiale.

Grupul de Comunicare Strategică







Comunicate de presa / Buletin informativ 06.03.2020, ora 11:00

Până astăzi, 6 martie, la nivel național au fost confirmate 7 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Dintre cei 7 cetățeni care au contactat virusul, 3 sunt declarați vindecați. Unul a fost externat, iar ceilalți doi rămân, momentan, sub observație medicală, în spital, conform deciziei medicilor din Timișoara.

Cei 4 pacienți care sunt încă purtători ai virusului sunt internați în unități medicale din Timișoara, Cluj-Napoca și Iași. Starea de sănătate a tinerilor de 16 ani internați la Timișoara este bună, neavând simptome.

Pacienții internați la Iași și Cluj – Napoca prezintă o stare de sănătate ameliorată față de momentul internării în spital.

De asemenea, un cetățean român a fost depistat pozitiv cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul Italiei. Potrivit autorităților italiene, femeia a contactat o formă ușoară, este în stare bună și a fost plasată în carantină la domiciliu.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 21 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12158 persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală. Așadar, în cursul zilei de ieri au ieșit din carantină instituționalizată 14 persoane, ale căror teste au fost negative la infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

În cursul zilei de ieri, 5 martie, au fost înregistrate 96 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1086 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global, făcând precizarea că România se numără printre statele cel mai puțin afectate de acest virus.

Astfel, până la data de 5 martie 2020, au fost raportate 4 197 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Grupul de Comunicare Strategică







Update: 04.03.2020

Comunicate de presa / Buletin informativ 04.03.2020, ora 10:00

Astăzi, 4 martie, la nivel național sunt în carantină instituționalizată 35 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 10094 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

Vă reamintim că pe teritoriul României au fost confirmate 4 cazuri de infectare cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Un pacient, primul depistat pe teritoriul țării noastre ca fiind pozitiv, este considerat vindecat după ce două teste au ieșit negative la un interval de 24 de ore unul de celălalt. Bărbatul a fost externat ieri, 3 martie.

Ceilalți trei pacienți sunt internați la Cluj-Napoca și Timișoara, toți trei având o stare generală bună.
În cursul zilei de ieri, 3 martie, au fost înregistrate 67 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 977 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

La solicitarea corpului diplomatic acreditat în România, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne au organizat o sesiune de informare pentru misiunile diplomatice și organizațiile internaționale acreditate la București.

Reprezentanții misiunilor diplomatice au solicitat oficialilor celor două ministere detalii despre acțiunile preventive derulate în țara noastră, astfel încât să poată fi aplicate și adaptate în statele de proveniență ale diplomaților pentru controlul și reducerea răspândirii virusului COVID – 19 (coronavirus).

Grupul de Comunicare Strategică





Comunicat de presă / Data:  03.03.2020

În contextul demersurilor întreprinse la nivel național pentru gestionarea și prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne au organizat astăzi, 3 martie, o sesiune de informare a misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale acreditate la București.


Măsurile întreprinse în acest sens de către autoritățile naționale au fost prezentate de către secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Secretarul de stat a pus accent pe importanța măsurilor adoptate de România pentru controlarea și reducerea răspândirii infecției cu COVID-19 la nivelul României, cât și pe fundamentarea acestor măsuri pe datele și analizele furnizate de către Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. De asemenea, Raed Arafat a subliniat că măsurile adoptate se aplică atât cetățenilor români, cât și cetățenilor străini care ajung în România din zonele afectate. Totodată, secretarul de stat a subliniat eforturile întreprinse pentru asigurarea unei comunicări publice corecte și transparente, reamintind faptul că, la acest moment, autoritățile române emit două buletine informative pe zi, accesibile atât pe site-urile instituțiilor competente (MAI, MS, MAE), cât și pe site-urile misiunilor diplomatice ale României în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe a reiterat deschiderea pentru un dialog constant cu misiunile diplomatice acreditate la București în vederea informării acestora cu privire la măsurile aplicate de autoritățile române și a subliniat importanța coordonării eforturilor în procesul de gestionare și prevenire a răspândirii infecției cu COVID-19 la nivel european și internațional.

În marja sesiunii de informare, secretarul de stat Raed Arafat a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea. Discuțiile au vizat modalitățile de cooperare și asistența ce poate fi acordată de România pentru asigurarea măsurilor necesare pentru protecția cetățenilor din Republica Moldova în contextul răspândirii infecției cu COVID-19.




Buletin informativ 02.03.2020, ora 16.00

În urma ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, desfășurată azi, 2 martie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, s-a luat decizia ca regiunea Emilia-Romagna, din Italia, Coreea de Sud și Iran să fie introduse în lista zonelor pentru care se instituie măsura auto-izolării la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, față de cetățenii care revin în România din aceste regiuni.

Astfel, cetățenii care sosesc din alte provincii sau orașe din China continentală, alte localități din regiunea Lombardia și regiunea Veneto sau din regiunea Emilia-Romagna din Italia, precum și din alte zone și localități din Coreea de Sud și din Iran decât cele menționate expres pentru instituirea măsurii de carantină instituționalizată, intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România.

Cetățenii care vin în România și intră în carantină instituționalizată, timp de 14 zile, imediat după revenirea în țară sunt cei care au călătorit în următoarele zone: China continentală (Provincia Hubei, inclusiv orașul Wuhan, orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiang), regiunea Lombardia (orașele Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano) și regiunea Veneto (localitatea Vo Euganeo) din Italia, respectiv Coreea de Sud (regiunea Cheongdo, orașul Daegu), în România.

Zonele în funcție de care se instituie auto-izolarea la domiciliu sau carantina instituționalizată pot fi consultate accesând următorul link: https://www.cnscbt.ro/index.php/1440-lista-zonelor-cu-transmitere-comunitara-extinsa-si-a-altor-zone-afectate-de-covid-19-actualizare-28-02-202/file
Starea de sănătate a celor doi pacienți, depistați pozitiv pe teritoriul României și care au rămas internați după ce au fost depistați pozitiv este în continuare stabilă.

Pacienta internată la Timișoara a fost supusă unui nou test în cursul acestei zile. Rezultatul testului a fost pozitiv. Astfel, femeia va rămâne sub monitorizare medicală, internată în spital, fără a intra în contact cu alți pacienți, iar teste similare vor fi refăcute periodic pentru a verifica evoluția stării sale de sănătate.

În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, autoritățile naționale cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situația la nivel național și internațional.

În acest moment, 42 de persoane se află în carantină, iar 9012 persoane sunt monitorizate la domiciliu.

Astăzi, 2 martie, conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății, la cele 5 centre de testare sunt în lucru probe prelevate de la 13 persoane care provin din zone unde au fost semnalate cazuri de infectare cu virusul COVID -19 (coronavirus).

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 475 de teste.

Dintre acestea 472 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul și trei cazuri, mediatizate deja, au avut rezultat pozitiv.

Precizăm că Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a întocmit dosar penal unei persoane aflată în izolare la domiciliu care nu a respectat normele de izolare.

Grupul de Comunicare Strategică


zone-de-restrictie-comunicat
zone-de-restrictie-comunicat2


Buletin de presă 01.03.2020, ora 14:00

Având în vedere necesitatea unor clarificări suplimentare asupra recomandărilor de conduită în prevenirea răspândirii coronavirusului (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică pune la dispoziție răspunsuri pentru o serie de întrebări ridicate în spațiul public:

Care este diferența dintre carantină și autoizolarea la domiciliu?

Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19).
Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:

au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă
au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).
membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus
Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmata. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică.
Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă și a celor afectate se actualizează de fiecare dată când este nevoie și poate fi consultată pe pagina https://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: „Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a altor zone afectate de COVID 19”

Dacă un membru al familiei este în autoizolare, măsura se aplică și pentru soț/soție sau copii? 

Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.
Toți au obligația de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.
Dacă restul familiei nu dorește să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcția de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!

Ce măsuri de igienă individuală trebuie să respecte persoanele autoizolate?

Să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.
Să NU primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.
Să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei, etc).
Să curățe și să dezinfecteze zilnic toate suprafețele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane).
Să își acopere gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o țesătură atunci când strănută sau tușesc, sau să strănute și să tușească în plica cotului. Batista se aruncă imediat la coșul de gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde.
Să aerisească cât mai bine toate încăperile casei. Spațiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite!
Să țină legătura zilnic cu medicul de familie și să-l informeze asupra evoluției tuturor membrilor familiei.
Să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât – să își acopere nasul și gura cu o mască de protecție.
De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgențe.

Ce se întâmplă dacă vreun membru al familiei prezintă simptome sau are o altă urgență medicală în timp ce se află în autoizolare?

În cazul în care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezintă simptome sugestive pentru infecția cu coronavirus (febră, tuse, dificultate în respirație) sau prezintă orice altă urgență medicală, contactați medicul de familie și/sau sunați la 112. Menționați, obligatoriu, că vă aflați în situația de autoizolare la domiciliu!
Limitați cât mai mult posibil contactul apropiat – la mai puțin de 1 metru, pentru mai mult de 15 minute – acoperiți-vă gura și nasul cu batistă când tușiți sau strănutați! Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun imediat, purtați mască de protecție.
Așteptați sosirea ambulanței, care vă va transporta până la centrul de boli infecțioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veți fi izolat până la obținerea rezultatelor.
Dacă rezultatul este negativ, veți fi adus înapoi la domiciliu și veți continua autoizolarea până la 14 zile.
Dacă rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infecție cu coronavirus.
Pentru alte urgențe medicale, personalul de la ambulanță / SMURD vor lua deciziile ce se impun în acord cu reprezentanții DSP.

Cum sunt sprijinite persoanele aflate în autoizolare?

Persoanele aflate în autoizolare pot fi ajutate în aprovizionarea cu apă și alimente de către rude și/sau prieteni.
Dacă este necesar, persoanele aflate în autoizolare pot solicita sprijinul  Comitetelor județene pentru situații de urgență și autorităților locale pentru aprovizionare cu alimente, apă, măști de protecție.
Autoritățile locale vor decide, de la caz la caz, modul de operare implicând și organizațiile non-guvernamentale (ex: Crucea Roșie)

Cum ajung alimentele și bunurile necesare la persoanele aflate în autoizolare?

Alimentele și bunurile necesare sunt aduse la domiciliul persoanelor aflate în autoizolare.
Persoanele autoizolate le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanță de minimum 2 metri față de acesta.
Practic, alimentele și bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (ușa apartamentului/poarta casei) și sunt preluate de către persoana aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană s-a retras.
Este recomandat ca atenționarea asupra furnizării alimentelor sau produselor să se facă pe cale telefonică, și nu prin atingerea ușii/clanței/soneriei.
Pe cât posibil, persoanele autoizolate vor purta masca de protecție care le va acoperi nasul și gura (masca medicală cu elastic prins în spatele urechilor) atunci când preiau produsele/bunurile primite la domiciliu.

După perioada de 14 zile, persoanele aflate în autoizolare pot părăsi domiciliul?

Persoanele care au sosit din alte zone decât cele care necesită carantinare pot părăsi domiciliul numai după cele 14 zile de autoizolare, dacă nu prezintă niciun simptom. În aceste cazuri, NU este necesară testarea pentru coronavirus.
Persoanele care au intrat în contact direct cu caz confirmat cu COVID-19 vor fi testate în prima zi de autoizolare și înaintea terminării perioadei de autoizolare. Pot părăsi domiciliul numai dacă rezultatele finale sunt negative.
Persoanele aflate în autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic de la DSP, care să ateste că pot reveni în colectivitate.
La ieșirea din autoizolare, mergeți în consult la medicul de familie pentru a vă elibera concediul medical și/sau adeverințele pentru școală.
Rămâneți vigilenți și respectați în continuare recomandările generale privind prevenirea infecției cu coronavirus sau alt tip de gripă.

Aceste persoane beneficiază de scutiri sau concedii medicale?

În primul rând, este important să contactați angajatorul și/sau unitatea de învățământ pentru a-i înștiința că vă aflați în autoizolare la domiciliu.
La finalul perioadei de autoizolare, elevii și studenții beneficiază de scutire medicală, iar persoanele angajate, de concediu medical.
Concediul medical va fi eliberat de către medicul de familie, după ieșirea din izolare, în baza certificatului DSP, nemaifiind nevoie de adeverință de la angajator.
Conform prevederilor OUG 158/2005 și art. 60 (2) din Normele de aplicare, în cazul concediilor medicale pentru carantină, angajatul nu este obligat să depună la angajator certificatul pentru luna anterioară până în data de 5 a lunii în curs, ci până la sfârșitul lunii în curs. Astfel, angajatul poate depune certificatul pentru concediul medical după ieșirea din izolare/carantină.
Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul, la fel ca în cazul concediilor medicale acordate pentru o boală obișnuită.
Durata concediilor pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni și nu se aplică restricția de 10 zile valabilă pentru concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii.

Grupul de Comunicare Strategică


Buletin informativ 28.02.2020, ora 16:00

Ministerul Sănătății a fost informat de către reprezentanții Institutului Național de Boli Infecțioase “prof.dr. Matei Balș” că pacientul din județul Gorj depistat cu noul Coronavirus (COVID-19) a fost retestat în cursul zilei de astăzi, testele având rezultat negativ.

Reprezentanții institutului au anunțat că, în următoarea perioadă, pacientul va fi testat a treia oară. Dacă rezultatul va fi tot negativ atunci pacientul este vindecat și va fi externat. După externare pacientul nu trebuie să mai fie izolat la domiciliu sau în carantină.

În cursul zilei de astăzi, au fost confirmate două noi cazuri de infectare cu virusul COVID-19. Este vorba despre un bărbat din județul Maramureș și o femeie din județul Timiș. Starea de sănătate a pacienților are, în acest moment, o evoluție pozitivă.

În România sunt confirmate trei cazuri de infectare cu virusul COVID – 19 (Coronavirus), pentru restul persoanelor testate rezultatele analizelor fiind negative.

În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul Coronavirus, autoritățile naționale cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situația la nivel național și internațional.

În acest moment, 47 de persoane se află în carantină, iar 8356 de persoane sunt monitorizate la domiciliu, diferența de cifre față de datele transmise la ora 10, provine din cauza faptului că Direcția de Sănătate Publică Gorj a transmis incorect datele pentru informarea din prima parte a zilei.
Totodată, în județul Gorj a fost înregistrat un dosar penal pentru infracțiunea de “neglijență în serviciu”, polițiștii și procurorii autosesizându-se ca urmare a informațiilor comunicate public de către Ministerul Sănătății.

Vă reamintim că a fost operaționalizată linia telefonică TELVERDE 0800800358 destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (Coronavirus). Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetățenilor și nu este un număr de urgență!
În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situații trebuie anunțate la numărul unic de urgență 112.

Grupul de Comunicare Strategică





Comentarii

Postări populare

Situatia la nivel mondial / Coronavirusul se raspandeste rapid in toata lumea

Coronavirusul a ajuns si in Romania - Cazurile de infectii incep sa se inmulteasca/ Situatia in tara

Tari afectate - numarul cazurilor de infectie cu coronavirus

Situatia epidemiologica in Italia / Cazurile de coronavirus in Italia continuă să crească.

Granite inchise, suspendare zboruri, interdictii la nivel mondial

Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 - COVID-19

Romania: Masuri de urgenta pentru prevenirea epidemiei de coronavirus

Coronavirus Romania: numarul cazurilor de persoane infectate in crestere / aprilie 2020

Coronavirus Romania: numarul cazurilor de persoane infectate in crestere / martie 2020

Judetul Bacau - Epidemia este controlata / 3 decese noi de coronavirus și în Bacău.

Informatii utile

Sunt utile mastile?

Pentru persoanele sănătoase, măștile sunt inutile.
Măștile medicale NU servesc la protejarea celor sănătoși, ele servesc ca măsură de precauție pentru cei bolnavi și pentru medici.

De ce e bine sa donezi sange daca te-ai vindecat de coronavirus?

Pentru ca sangele celui vindecat contine anticorpi care il vor ajuta pe cel bolnav sa lupte mai usor cu infectia si sa se vindece mai repede.

Exista tratament impotriva infectiei cu noul coronavirus?

NU, nu exista inca nici un tratament / vaccin !



M-am infectat cu coronavirus, in cat timp o să apară simptomele? Care sunt simptomele?

M-am infectat cu coronavirus, in cat timp o să apară simptomele? Care sunt simptomele?
Exista tratament pentru coronavirus? Pentru noul SARS coronavirus CoV-2, oficialii din domeniul sănătății estimează o perioadă de...

Etichete

Afișați mai multe